tag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post6267417422112689664..comments2024-02-29T09:30:44.654+01:00Comments on Ogród Na Końcu Świata: Pieczenie w ścianówceUtyganhttp://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-62980233113192267122013-01-11T18:11:40.360+01:002013-01-11T18:11:40.360+01:00Bardzo spóźnione, ale też bardzo aktualne Życzenia...Bardzo spóźnione, ale też bardzo aktualne Życzenia Wielkiej Pomyślności w roku 2013 dla Wszystkich.<br />Niech Radość Was wita każdego poranka :)Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-87030700153326587002013-01-11T18:01:36.825+01:002013-01-11T18:01:36.825+01:00Adelko, też jestem ciekawa. napisz jak się udał ek...Adelko, też jestem ciekawa. napisz jak się udał eksperyment.Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-2801619550661450332013-01-03T22:03:25.721+01:002013-01-03T22:03:25.721+01:00Ciekawe czy można piec w kozie:))) ?Już obmyśkam p...Ciekawe czy można piec w kozie:))) ?Już obmyśkam patent:)Adelka https://www.blogger.com/profile/06220503052794017895noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-45352983018445869772012-12-25T19:15:30.892+01:002012-12-25T19:15:30.892+01:00Pogodnych Świąt, radosnych i ciepłych, i wszelkiej...Pogodnych Świąt, radosnych i ciepłych, i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku; pozdrawiam serdecznie.Maria z Pogórza Przemyskiegohttps://www.blogger.com/profile/13044088167233265899noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-37243822840208471972012-12-24T19:24:03.689+01:002012-12-24T19:24:03.689+01:00Wesołych Świąt.Wesołych Świąt.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03375788207033514211noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-14706398228196359052012-12-24T18:05:48.285+01:002012-12-24T18:05:48.285+01:00Radosnych i wspanialych Swiat!Radosnych i wspanialych Swiat!Atanerhttps://www.blogger.com/profile/14103841614944654892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-37321939745710798562012-12-24T09:13:42.589+01:002012-12-24T09:13:42.589+01:00Jak na razie nie miałam okazji nic upiec, ale upra...Jak na razie nie miałam okazji nic upiec, ale uprażyłam żołędzie by wypróbować jaka z nich będzie kawa. Dziękuję za wszelkie dobre rady i życzliwe słowa. Wspominam, łączę się w radości i zadumie patrząc na lśniące na gałęziach drzew krople deszczu. Jakie piękne dziś w tej mżawce są brzózki. Pozdrawiam z serca.<br />AnnaelAnnaelhttps://www.blogger.com/profile/01098331464465741778noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-70327993597706734372012-12-14T23:02:47.493+01:002012-12-14T23:02:47.493+01:00Pamietam smak zalewajki z dziecinstwa, moja babcia...Pamietam smak zalewajki z dziecinstwa, moja babcia robila zalewajke na sniadanie i czasami do tego prazuchy. Przewaznie jednak ziemniaki pokrojone w kostke. Kiedys na wsi wlasnie takie posilki, szczegolnie pozna jesienia i zima. Dziadek byl zachwycony . Jeszcze robila taka pyszna zupe na serwatce i mleku zsiadlym nie pamietam juz jak sie nazywala, byla przepyszna.<br />Chyba polewka, ale nie jestem pewna.<br />Ha, z Piotrkowskiego powiadasz a moja babcia mieszkala kolo Tuszynka, jaki swiat jest maly:)<br />Atanerhttps://www.blogger.com/profile/14103841614944654892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-61609495478644719752012-12-14T09:32:58.567+01:002012-12-14T09:32:58.567+01:00Taki zakwas w słoiku, stojącym blisko płyty kuchen...Taki zakwas w słoiku, stojącym blisko płyty kuchennej, na mące żytniej zaczyniony, a z czasem dokarmiany mąką pszenną świetny jest też na zalewajkę, vel żurek. U mnie w Piotrkowskiem to zupa narodowa, w chłopskich rodzinach często zupa codzienna kiedyś to była. ;-) Żadne proszkowe białe barszcze tego smaku nie dadzą. ESEwa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-22989460478175631952012-12-14T09:30:00.977+01:002012-12-14T09:30:00.977+01:00My wczoraj upiekłyśmy pierniczki na święta. Ciaste...My wczoraj upiekłyśmy pierniczki na święta. Ciasteczka też się sprawdzają, ale trzeba uważać, żeby nie spalić. Pierwsza blaszka wyszła na czarno, ale nic to, kozy zjadły. ;-) <br />Pozdrawiam, Ewa S.Ewa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-8088943685705404082012-12-13T02:58:30.773+01:002012-12-13T02:58:30.773+01:00Dziekuje bardzo Utygan, skorzystam z Twojego przep...Dziekuje bardzo Utygan, skorzystam z Twojego przepisu na 100%.<br />Ola, rowniez podala mi swoj przepis i bardzo ciekawy link o wypiekaniu chleba.<br />Pozdrawiam:)Atanerhttps://www.blogger.com/profile/14103841614944654892noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-61189752515976530212012-12-12T21:54:04.673+01:002012-12-12T21:54:04.673+01:00taki piec to moje marzenie ale tylko marzenie tera...taki piec to moje marzenie ale tylko marzenie teraz mam piec kominkowy i piecokuchnię do centralnego i zmian nie przewidujęAga Agrahttps://www.blogger.com/profile/10993629938043797957noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-3409144768209875932012-12-12T17:46:21.561+01:002012-12-12T17:46:21.561+01:00Piekłam juz pizzę i chleb. Wszystko wychodzi jak t...Piekłam juz pizzę i chleb. Wszystko wychodzi jak trzeba. Straszne obżarstwo ;)<br />Podlaski pomysł idzie w świat, u mnie na wsi chyba się przyjmie.Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-91318203747008572802012-12-12T17:19:38.697+01:002012-12-12T17:19:38.697+01:00Mamy wielki piecokocioł do centralnego ogrzewania ...Mamy wielki piecokocioł do centralnego ogrzewania umiejscowiony w kotłowni a z niego idą rurki miedziane do kaloryferów, umiejscowionych we wszystkich prawie pomieszczeniach.<br />Jak sie wprowadziliśmy do naszego wiejskiego domu, to były tu piece ścianowe i kuchenny kaflowy, ale wszystkie były w tak fatalnym stanie, że podjęliśmy decyzję o ich rozbiórce. Dzisiaj mysle, ze trzeba było chociaż jeden wyremontować...No, ale juz za późno na żale. Chcemy natomiast na pewno sprawic sobie piec kuchenny na drewno z dołączoną doń tzw. podkową, zeby nam ten piec latem wodę do mycia też grzał i zebysmy nie musieli codziennie palić w centralnym.Olga Jaworhttps://www.blogger.com/profile/10800367357631412126noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-14697237031655532182012-12-12T16:40:14.117+01:002012-12-12T16:40:14.117+01:00Też oglądałam i często oglądam piece wielofunkcyjn...Też oglądałam i często oglądam piece wielofunkcyjne w necie. Niektóre są fantastyczne. Chcę sobie pomarzyć, bo czeka mnie budowa nowego pieca w kuchni, a przy okazji przebudowa ścianówki.<br />Pieczenie w ścianówce jest proste i genialne, jednak autochtoni z moich stron na to nie wpadli ;) Najtrudniej wpaść na najprostsze pomysły, jak się okazuje.<br />Właśnie dziś zdradziłam tajemnicę takiego pieczenia starszej sąsiadce i trzeba było zobaczyć jej minę :)<br />Ciągle powtarzała: że też ja na to nigdy nie wpadłam, takie proste, no tak!<br />Ona ma piec chlebowy na sześć blach. Nie rozpala w nim, bo jej się nie opłaca. W rodzinie już tylko dwie osoby.Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-63488271182032320752012-12-12T16:30:34.623+01:002012-12-12T16:30:34.623+01:00Też kiedyś piekłam w piekarniku gazowym, jednak z ...Też kiedyś piekłam w piekarniku gazowym, jednak z pieca pieczywo jest bez porównania lepsze. Niby te same przepisy, a różnica spora.<br />Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-80159594293006739922012-12-12T16:26:31.497+01:002012-12-12T16:26:31.497+01:00Nie wiem jak inni, ale mój zakwas jest robiony &qu...Nie wiem jak inni, ale mój zakwas jest robiony "na oko". Dbam tylko żeby miał gęstość śmietany. Biorę żytnią mąkę, wsypuję do słoika, np 3 czubate łyżki, i dolewam tyle wody ile trzeba, mieszam drewnianą mątewką. jak za dużo wody mi się nalało, dosypuję troszkę mąki. Codziennie to mieszam i samo po kilku dniach skwaśnieje. Po jakichś trzech dniach dodaję troszkę mąki i nieco wody, by utrzymać konsystencję śmietany. Słoik trzymam w ciepłym miejscu. Jak zakwas zaczyna rosnąć, to według mnie jest gotowy. Powinien kwaśno smakować. Wtedy odlewam tyle ile trzeba wg przepisu na wybrany wypiek i wg tego przepisu dosypuje mąki ile trzeba i wody, żeby otrzymać zaczyn. Każdy przepis ma podane ile wziąć zakwasu i ile czego dodać. Zaczyn trzymam w ciepłym miejscu. Powinien być gotowy po 8-12 godzinach.<br /><br />Zakwas mateczny w słoiku dokarmiam, tzn dosypuję łyżkę mąki i dolewam wody, ale teraz już wynoszę w zimne miejsce. Można trzymać w lodówce.<br />Nie wiem, czy to co robię z zakwasem jest prawidlowe, ale u mnie się sprawdza.<br />Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-23226323962578051762012-12-12T16:08:06.376+01:002012-12-12T16:08:06.376+01:00Tak, taki sam, o którym mówisz, w Polsce zwana też...Tak, taki sam, o którym mówisz, w Polsce zwana też kaflówką. ;-) Ciasto wkłada się wtedy, gdy żar (z drewna, broń Boże węgla!) już opadnie całkiem, lub prawie całkiem do popielnika. Jeśli spalasz wcześniej przepisowe naręcze drewna, to gorąca powinno wystarczyć na upieczenie ciasta/chleba w ciągu góra pół godziny. Piec wtedy dopiero zaczyna ciepło oddawać i nagrzewa się maksymalnie.<br />Pozdrawiam, ESEwa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-82253996061872972452012-12-12T16:08:03.456+01:002012-12-12T16:08:03.456+01:00Wyprowadzaj się szybko na Podlasie :)
Konie Cygańs...Wyprowadzaj się szybko na Podlasie :)<br />Konie Cygańskie masz przepiękne. Zakochałam się w nich.Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-46361521352232366762012-12-12T15:48:06.337+01:002012-12-12T15:48:06.337+01:00Agatko, żytni chyba nie jest tak tuczący jak pszen...Agatko, żytni chyba nie jest tak tuczący jak pszenny?<br />A że smakuje, to prawda. Pierwsze moje wypieki znikły bardzo szybko :)Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-66731358115593775952012-12-12T15:46:01.706+01:002012-12-12T15:46:01.706+01:00Olu, a czym ogrzewasz dom? Ścianówka to zwykły pie...Olu, a czym ogrzewasz dom? Ścianówka to zwykły piec kaflowy, ale tak umieszczony ze ogrzewa dwa pokoje. Część z paleniskiem jest w jednym pomieszczeniu, a tył pieca w drugim.<br />Piecze się w palenisku, jak gaśnie żar.Utyganhttps://www.blogger.com/profile/03426092788483743490noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-2620453333056508372012-12-12T09:10:50.083+01:002012-12-12T09:10:50.083+01:00Co to jest ścianówka? Czy taki piec kaflowy co i u...Co to jest ścianówka? Czy taki piec kaflowy co i u mnie stoi i w nim palę? To taka bryła sześcienna z kafli. Oglądałam w muzeum w Brzegu stare piece, ciekawe i ładne były.<br />Ale gdyby to był taki sam piec jak u mnie to aby się coś upiekło to musi chyba być żar z palenia węglem? Dotąd palę drewnem, pod lasem mieszkam to i o drewno łatwiej, ale szybciej stygnie.Annaelhttps://www.blogger.com/profile/01098331464465741778noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-42373899103468679832012-12-11T17:29:00.815+01:002012-12-11T17:29:00.815+01:00Udaje się też upiec pasztet, pizzę, babkę ziemniac...Udaje się też upiec pasztet, pizzę, babkę ziemniaczaną i "frytki po podlasku" czyli ziemniaki krojone ze słoninką (te lepiej wcześniej wstępnie zagotować, bo czasem mogą nie dojść właściwej miękkości). Co do pieczenia mięs to nie ryzykowałabym, jednak potrzeba do tego napalić w chlebowym.<br />A, bardzo dobrze suszy się też w ścianowym grzyby i jabłka, na brytfance!<br />Piec kaflowy, tak samo kuchenny (płyta) łączy ze sobą świetnie kilka funkcji. Ścianówka może służyć nie tylko do ogrzewania pomieszczenia i suszenia na niej prania zimą, czy podsuszania mokrego drewna, ale właśnie świetnie sprawdza się jako piekarnik. 3 w jednym, można powiedzieć, za permakulturowcami. <br />Ostatnio podziwiałam na blogu ekowioska.pl piece rakietowe, ulepione własnoręcznie przez gospodarzy, z cegły, kamieni i kilku rur oraz metalowej beczki. Taki piec jednak spełnia jedynie funkcję ogrzewczą, i niestety zajmuje mnóstwo miejsca w mieszkaniu, nawet pomimo, że może służyć częściowo za siedzisko czy leżankę. Jest jednak o wiele tańszy w budowie, kaflowe piece, dobrze zbudowane kosztują swoje. Nawet gdy ma się swoją glinę, cegłę z rozbiórki czy używane kafle to trzeba się wykosztować co nieco. Ale za to są gustowne, mogą być zgrabnie wkomponowane w pomieszczenie, no, i można w nich piec. A działają najmniej 50-70 lat co roku bez pudła.<br />A tego pieczenia nauczyli mnie autochtoni, na wioskach tak się zawsze robiło i robi. Proste, genialne, prawda?<br />Ewa S.Ewa Seyhttps://www.blogger.com/profile/14764156283860317623noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-7734516047593018312012-12-11T07:50:14.324+01:002012-12-11T07:50:14.324+01:00Piekę prawie codziennie. W kuchence, niestety, bo ...Piekę prawie codziennie. W kuchence, niestety, bo nie mam ani ścianówki, ani pieca chlebowego ( jeszcze:-))) ). Gaz faktycznie "idzie" dwa razy szybciej. ale... jak się chce dobrego chleba to się trzeba z tym pogodzić, niestety... Niekiedy jak nie mam czasu piekę w maszynie do chleba, ale to nie to...<br />Pozdrowienia!<br />AsiaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/05711008006484984183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7008866139420473978.post-29428818125476943242012-12-11T02:22:48.789+01:002012-12-11T02:22:48.789+01:00Dziewczyny jak Wy robicie zakwas, zdradzcie prosze...Dziewczyny jak Wy robicie zakwas, zdradzcie prosze przepis:)Atanerhttps://www.blogger.com/profile/14103841614944654892noreply@blogger.com